Scorito-tips deel 1: parcoursanalyse en verhoudingen

Geplaatst door

De zestiende-eeuwse Franse apotheker, astroloog en ziener Michel de Nostredame – beter bekend als Nostradamus – is de bekendste toekomstvoorspeller uit de moderne geschiedenis. De aanhangers van Nostradamus claimen dat hij onder andere de twee wereldoorlogen, het communisme en de opkomst van Napoleon en Hitler heeft voorzien. Dat is natuurlijk allemaal leuk en aardig, maar in zijn boek Les Prophéties wordt met geen woord gerept over wie de veertiende etappe van de Giro d’Italia 2022 in de vroege vlucht zit om bergpunten te sprokkelen of welke sprinter van de tweede lijn beslag weet te leggen op de achtste plaats in een waaieretappe langs de Balearische kust in de Vuelta van 2024. Waardeloos dus!

Gelukkig voor de Scorito-fanaten heeft deze Franse charlatan een Friese erfgenaam die zijn prioriteiten wél op een rijtje heeft. Gesteund door de cijfers en algoritmes van het WielerOrakel heeft NostraHoekstra (@NostraHoekstra) een stapsgewijze methode ontwikkeld om tot een uitgebalanceerde en met bronnen onderbouwde teamselectie te komen voor je wielerpooltje! Vandaag volgt stap 1: het samenstellen van een goed gebalanceerd team.

LEES OOK: GIRO D’ITALIA 2022 – VOORSPELLING ALGEMEEN KLASSEMENT
LEES OOK: GIRO D’ITALIA 2022 – VOORSPELLING SPRINTKLASSEMENT
LEES OOK: GIRO D’ITALIA 2022 – VOORSPELLING BERGKLASSEMENT
LEES OOK: GIRO D’ITALIA 2022 – VOORSPELLING JONGERENKLASSEMENT
LEES OOK: SCORITO-TIPS DEEL 2 – DE ZIN EN ONZIN VAN CIJFERS EN STATS
LEES OOK: SCORITO-TIPS DEEL 3 – OP ZOEK NAAR QUOTES
LEES OOK: SORITO-TIPS DEEL 4 – OP ZOEK NAAR PARELS
LEES OOK: SCORITO-TIPS DEEL 5 – ORGANISATIE EIGEN SUBLEAGUE
LEES OOK: GIRO D’ITALIA 2022 – PARCOURS
LUISTER ONZE GIRO-SPECIAL MET SCORITO-CEO MARTIJN VAN DIJK!
LUISTER ONZE PODCAST SCORITO-TIPS GIRO D’ITALIA 2022
LEES OOK: GIRO D’ITALIA 2022 – SCORITO-TIPS GIRO
NEEM HET OP TEGEN DE COMPUTER EN SPEEL MEE MET ONZE SCORITO-SUBLEAGUE IN HET GIRO WIELERSPEL!

Scorito-tips deel 1: parcoursanalyse en de perfecte balans voor je team

‘Parijs is nog ver.’ Deze nuchtere constatering van Joop Zoetemelk is uitgegroeid tot een universele wielerwijsheid die graag wordt aangehaald door wielrenners en ploegleiders, maar zeker ook waarde heeft voor koersvoorspellers. Tijdens een grote ronde kun je (op enkele uitzonderingen na) elke dag evenveel punten scoren, en de grootste ‘batch’ aan punten – voor de eindklassementen – wordt zelfs pas op de slotdag verdeeld.

Het WielerOrakel krijgt voorafgaand aan grote rondes een heleboel teamselecties voorgelegd. Een van de meest voorkomende profetische uitspraken van onze Grote Voorspeller is dat een team ‘uit balans’ is, of dat er gekeken moet worden naar de ‘verhoudingen’. Maar wat betekent dit? En wat kun je zelf doen om tot een betere ‘balans’ te komen?

In mijn subleagues komt het vrijwel elk jaar voor dat een van mijn vrienden na de eerste week dik bovenaan staat, bijvoorbeeld met een ploeg met veel sterke sprinters en tijdrijders. ‘Parijs is nog ver’ geldt dan als een winstwaarschuwing: er is te veel geïnvesteerd in het sprintersgilde en zodra de weg vaker omhoog loopt, daalt het aantal Scorito-punten steeds verder.  

Andersom zijn er ook vaak ‘klimgeiten’ die de andere disciplines te veel hebben verwaarloosd en pas aan het einde van de ronde sterk komen opzetten. In de Tour van 2016 wist een van mijn voorspelvrienden ooit zelfs landelijk de meeste punten te halen in de klimtijdrit naar Megève: al zijn opgestelde renners eindigden in de top 15. Uiteindelijk bungelde onze klimgeit na drie weken echter onderaan in de eindstand van de subleague.

Het voorspellen van een grote ronde is dan ook vooral een kwestie van ‘ver’ (in dit geval drie weken) vooruit kijken. De kunst is om te komen tot een uitgebalanceerd team, om over de gehele duur van de ronde goed te scoren en op die manier een zo goed mogelijk ‘klassement te rijden’. Die balans is soms moeilijk te vinden, maar een goede analyse van het parcours vormt vrijwel altijd een solide basis.  

Tip 1: een puntensysteem

Zelf maak ik altijd gebruik van een puntensysteem. Deze methode is in de basis zeer eenvoudig, maar is ook makkelijk uit te breiden wanneer je de analyse verder wil doorvoeren. Maak eerst een aantal categorieën. Deze kun je van Scorito afkijken, maar ook zelf ontwerpen (bijvoorbeeld: sprinters, klimmers, aanvallers, heuvelmannen, tijdrijders). Vervolgens kun je één voor één langs de etappes klikken en turven in welke categorie ze vallen. Zo krijg je vanzelf een indicatie van hoe de verhoudingen in etappes zijn en hoe je dus je team het beste kan uitbalanceren.

Ooit begon ik met een zeer simpel turflijstje. Een beginnende speler kan dit al in een kwartiertje!

Sommige etappes zijn voorspelbaar, maar vaak is het vooraf lastig te bepalen hoe een rit gaat verlopen (gelukkig maar!). Daarom kun je gebruik maken van decimalen. Schat je de kans op een sprint op 50%, dan kun je 0.5 punt in die categorie toevoegen. De andere 0.5 punt kan je dan aan een ander specialisme toeschrijven (bijvoorbeeld aanvallers of heuvelspecialisten). Denk je bijvoorbeeld dat in de heuvelachtige 8e etappe van de Giro (Napels-Napels) de kans op een massasprint 30% is? Dan turf je 0.3 punt voor de sprintetappes (en bijvoorbeeld 0.3 punt voor aanvallers en 0.4 punt voor puncheurs). Je kunt hierin zo ver gaan als je zelf wil.

Scorito heeft voor deze Giro in de preview ook een turflijstje toegevoegd, maar kijk er vooral ook zelf even naar!

Je kunt tevens overwegen om de eindklassementen mee te nemen in je turflijstje. Die leveren immers aan het einde van de rit nog een heleboel Scorito-punten op. Voor het klassement van de paarse puntentrui schrijf je dan bijvoorbeeld extra waarde toe aan de sprinters en heuvelspecialisten. De eindpunten voor de roze trui zijn in mijn ogen twee additionele punten waard voor de categorie van klimmers/klassementsmannen en voor de bergtrui kun je overwegen wat extra te turven voor aanvallers of pure klimgeiten. Het is ook mogelijk om een etappe zwaarder te laten wegen (bijvoorbeeld 1.2 of 1.5 punt) als je verwacht dat de winnaar van de rit daarna ook meerdere dagen in een leiderstrui zal rijden.

Ook met betrekking tot de categorieën zelf kun je overwegen verder uit te splitsen (bijvoorbeeld ‘aanvallers in de bergen’, ‘aanvallers in vlakkere tussenetappes’, proloogspecialisten, ‘Vlaamse’ heuvelspecialisten, ‘Waalse’ heuvelspecialisten, kasseivreters, etc). Overweeg eens een kijkje te nemen bij de categorieën van @ZoerCyclingStats op Twitter als je inspiratie zoekt! Dit puntensysteem voor het parcours is in zekere zin een aangepaste en sterk versimpelde versie van zijn methode!

Voor een beginnende speler kan een heel simpel lijstje met een paar categorieën en ‘hele’ turfjes al heel behulpzaam zijn. Een fanatieke deelnemer met veel tijd kan er op zijn beurt een behoorlijk Excelsheet aan wijden.

Een simpele Excelsheet zoals deze (Tour de France 2021) is ook in een halfuur te vervaardigen.

Tip 2: vul je etappeselecties alvast in

Het puntensysteem geeft een goede indicatie voor de verhoudingen binnen je selectie. Dat maakt het selecteren van je renners nog niet direct heel makkelijk. Het peloton is natuurlijk niet alleen maar gevuld met hyperspecialisten, maar er rijden genoeg allrounders rond die verschillende disciplines onder de knie hebben – denk hierbij bijvoorbeeld aan Wout van Aert. Bovendien kun je de balans tussen de specialismes zowel in budget als in aantal renners uitdrukken (beide statistieken staan in Scorito weergegeven onder de tab ‘Overzicht’). Tussen fanatieke Scorito-spelers bestaat er verschil van mening over welke methode het beste is. Die discussie is gelukkig gemakkelijk te omzeilen.

Bij je ‘Teamoverzicht’ kan je de verhoudingen binnen je ploeg checken!

Uiteindelijk is het belangrijkste dat je in elke etappe een team kunt opstellen met renners die in die rit kans maken om punten te scoren (dat kunnen natuurlijk ook teampunten of klassementspunten zijn!). Dit valt relatief simpel te controleren door alvast voor elke koersdag een dagopstelling te maken. Je kunt bij het invullen rekening houden met verschillende ‘draaiboeken’, waarbij je kijkt hoe je selectie eruit ziet bij het uitvallen van een aantal renners of bij een paar alternatieve racescenario’s. Zo kun je spelenderwijs zien of er voldoende balans is in je selectie van 20 renners en of je bent voorbereid op mogelijke verrassingen en tegenvallers. Als je bij meerdere etappes niet tevreden bent over de dagopstelling, dan weet je dat je waarschijnlijk nog wat aan het team moet sleutelen!

Tip 3: vermijd de gekende brokkenpiloten

In het selectiescherm van Scorito kun je makkelijk zien wat het track record (of wellicht beter: road record) van een renner is in grote rondes. Zo is snel vast te stellen of een renner vaak de eindstreep haalt of dat hij de ‘abandons’ aaneenrijgt. Probeer te vermijden dat je team bestaat uit verschillende brokkenpiloten, zoals Kelderman, Porte en Pinot. Ook dit is een manier waarop je team ‘uit balans’ kan zijn.

Mikel Landa – ook dit jaar weer een outsider – viel in 2021 uit in de Giro én Vuelta, maar is zijn reputatie als ‘pooltjesdoder’ wel terecht?

Tip 4: zoek alternatieve bronnen voor parcourskennis

Wie in het verleden voorafgaand aan een grote ronde door de etappes scrolde, kwam bij de omschrijvingen van Scorito vaak vrij stellige uitspraken tegen: ‘een dag voor de snelle mannen’ of ‘vandaag komen de klassementsmannen aan bod’. Voor beginnende spelers biedt dit houvast, maar deze uitspraken kunnen misleidend werken. Ook klopten de profielen en percentages van beklimmingen niet altijd, met name in de Giro en Vuelta. In de Ronde van Spanje zat het officiële rondeboek er bij de afgelopen edities zelfs regelmatig naast. Gedetailleerde informatie kan cruciaal zijn, bijvoorbeeld als je wil inschatten of een bepaalde sprinter een klimmetje zou kunnen overleven.

Klik wel altijd even door op het kadertekstje, dan verschijnt tegenwoordig een behoorlijk uitgebreide analyse – met poëtische titel!

Het niveau van de voorbeschouwingen van Scorito is de laatste jaren steeds verder gestegen. Toch neem ik ze nog altijd met een korreltje zout en zoek bij twijfel naar een alternatieve bron. De laagdrempelige websites van WielerFlits, In de Leiderstrui en ProCyclingStats kunnen al uitkomst bieden. Ook zijn er verschillende podcasts die alle etappes bespreken in hun voorbeschouwing op een grote ronde, waarbij ze verschillende tactische scenario’s doornemen. Luister bijvoorbeeld eens naar de WielerOrakel Podcast. Ook de Engelstalige podcast Lanterne Rouge behandelt het parcours vaak vrij gedetailleerd. Voor specifieke informatie over het verloop van beklimmingen bekijk ik zelf graag het professionele platform van Veloviewer, dat ook door World Tour-teams wordt gebruikt (en gefinancierd).

Het niveau van de voorbeschouwingen van Scorito is behoorlijk gestegen. Dit jaar is voor sprintetappes (in dit geval etappe 5) bijvoorbeeld een nuttige analyse toegevoegd van de laatste kilometers.

Het is ook altijd goed om even te checken hoe de puntentelling voor de punten- en bergtrui werkt. Dat verschilt namelijk per grote ronde en verandert nog weleens per editie. Deze regels hebben grote invloed op welke coureurs kans maken om met de truien aan de haal te gaan!

Dankzij een gedegen parcoursanalyse kan je nu aan de slag met het samenstellen van een gebalanceerd team. In de volgende blog over ‘scorebordjournalistiek’ kijken we naar de volgende stap: het selecteren van individuele renners aan de hand van uitslagen en statistieken!

LEES OOK: GIRO D’ITALIA 2022 – VOORSPELLING ALGEMEEN KLASSEMENT
LEES OOK: GIRO D’ITALIA 2022 – VOORSPELLING SPRINTKLASSEMENT
LEES OOK: GIRO D’ITALIA 2022 – VOORSPELLING BERGKLASSEMENT
LEES OOK: SCORITO-TIPS DEEL 2 – DE ZIN EN ONZIN VAN CIJFERS EN STATS
LEES OOK: SCORITO-TIPS DEEL 3 – OP ZOEK NAAR QUOTES
LEES OOK: SORITO-TIPS DEEL 4 – OP ZOEK NAAR PARELS
LEES OOK: SCORITO-TIPS DEEL 5 – ORGANISATIE EIGEN SUBLEAGUE
LEES OOK: GIRO D’ITALIA 2022 – PARCOURS
LUISTER ONZE GIRO-SPECIAL MET SCORITO-CEO MARTIJN VAN DIJK!
LUISTER ONZE PODCAST SCORITO-TIPS GIRO D’ITALIA 2022
LEES OOK: GIRO D’ITALIA 2022 – SCORITO-TIPS GIRO
NEEM HET OP TEGEN DE COMPUTER EN SPEEL MEE MET ONZE SCORITO-SUBLEAGUE IN HET GIRO WIELERSPEL!

Eén reactie

  1. Zijn er ook scorito-statistieken beschikbaar van deze zogezegd kenner? Ik ben wel benieuwd of hij echt deze autoritaire positie kan innemen!

Reageren is gesloten.