Tour de France 2021 – Voorspelling etappe 12

Geplaatst door

Donderdag 8 juli: Saint-Paul-Trois-Châteaux – Nîmes (159,4 km)

Etappe 12 in de Tour de France 2021 gaat van Saint-Paul-Trois-Châteaux naar Nîmes over 159,4 kilometer. Normaal gesproken een rit voor de sprinters. Maar let op: in de slotfase zit er nog een ongecategoriseerd klimmetje van 4,4 km a 3,2%, met de top op zo’n 12 kilometer van de finish. Als de ploegen van Colbrelli en Sagan willen sprinten zonder Cavendish, is dat de uitgelezen kans om hem kwijt te spelen.

🚩13.30 uur
🏁17.25 uur
📺Eurosport Player (13.25 uur), NPO 1 (14.40 uur) & Sporza (13.30 uur)
🌤️Matige wind, overwegend bewolkt, 28 graden

LEES OOK: TOUR DE FRANCE 2021 – ALLE ETAPPES
LEES OOK: TOUR DE FRANCE 2021 – ALLE DEELNEMERS EN STATS
ZELF VOORSPELLEN MET ONS ALGORITME? PROBEER HET NU!

Tour de France 2021 – profiel etappe 12
Tour de France 2021 – profiel etappe 12 laatste km

Tour de France 2021: voorspelling etappe 12

De grootste vraag voor etappe 12 in de Tour de France 2021: evenaart Mark Cavendish het record van Eddy Merckx met zijn 4e ritzege? De computer denkt (nog) niet. De verwachting is dat Bahrein, BORA en BikeExchange de duimschroeven flink aandraaien op dat klimmetje in de slotfase. Sonny Colbrelli (13,6%) krijgt daarom de meeste kansen, vlak voor Michael Matthews (13,0%). Beiden kunnen uitstekend een heuvel over en zouden deze kans maar wat graag pakken.

Jasper Philipsen (12,7%) is een gevaarlijke outsider. Normaal gesproken krijgen ze de Belg er niet af op het heuveltje en Philipsen zat er deze Tour al een paar keer dichtbij. Peter Sagan (11,7%) viel hard in rit 3 en zal zich ongetwijfeld met de dag beter voelen. Wellicht komt deze kans nog te vroeg, maar hij wil er vast voor gaan. Als Cavendish eraf moet is Davide Ballerini (10,2%) de aangewezen man voor Quickstep. De Italiaan is rap genoeg voor een stunt.

Jasper Stuyven (9,6%) komt normaal gesproken snelheid tekort voor ritwinst, maar een ereplaats moet lukken. En dan Wout van Aert (7,2%). De man die de ene dag 2e wordt in een massasprint en de volgende dag de rit over de Mont Ventoux (2x!) wint. De Belgisch kampioen nadert zijn topvorm en dat betekent dat hij op vrijwel elk type parcours een topfavoriet is. Zo ook voor de sprint in Nîmes. Hij is onze eenhoorn.

Mads Pedersen (6,1%) kan dit normaliter aan, maar lag deze Tour al vaak op het asfalt. De computer verwacht dat het voor ploeggenoot Stuyven is. We sluiten de top 10 af met 2 Fransen: Nacer Bouhanni (5,8%) en Julian Alaphilippe (5,1%). Bouhanni klimt net iets beter dan Cavendish, maar de vraag is of dat goed genoeg is. Wereldkampioen Alaphilippe kan eigenlijk alleen winnen als de chaos helemaal compleet is. De computer zet Cavendish overigens op 11, wat hem een kleine kans geeft om te overleven.

De voorspelling van de 💻, Expected Win (xW):

1. Sonny Colbrelli (13,6%)
2. Michael Matthews (13,0%)
3. Jasper Philipsen (12,7%)
4. Peter Sagan (11,7%)
5. Davide Ballerini (10,2%)
6. Jasper Stuyven (9,6%)
7. Wout van Aert (7,2%)
8. Mads Pedersen (6,1%)
9. Nacer Bouhanni (5,8%)
10. Julian Alaphilippe (5,1%)

 🦄 Wout van Aert

*De eenhoorn is onze joker, lekker ouderwets op basis van gevoel

Tour de France 2021 – voorspelling etappe 12

LEES OOK: TOUR DE FRANCE 2021 – ALLE ETAPPES
LEES OOK: TOUR DE FRANCE 2021 – ALLE DEELNEMERS EN STATS
ZELF VOORSPELLEN MET ONS ALGORITME? PROBEER HET NU!