Tour Down Under 2020 – Voorspelling etappe 1

Geplaatst door

Dinsdag 21 januari: Tanunda – Tanunda (150 km)

Het moet heel gek lopen wil de eerste etappe van de Tour Down Under 2020 niet eindigen in een massasprint. De start en finish is in Tanunda, een klein stadje boven Adelaide. Het peloton rijdt vijf lokale rondes van 30 kilometer. Het parcours is niet helemaal vlak, maar na het laatste pukkeltje op ruim 10 kilometer van de meet gaat het in een licht dalende lijn naar de finish.

Tour Down Under 2020 - profiel etappe 1

Tour Down Under 2020 – voorspelling etappe 1

De ploegen van Cofidis (Elia Viviani), Lotto-Soudal (Caleb Ewan) en Deceuninck-Quickstep (Sam Bennett) zullen er alles aan doen om de etappe te laten eindigen in een massasprint. Daarmee hebben we volgens het algoritme ook meteen de drie grootste kanshebbers te pakken. In de voorspelling voor de massaprints nemen we ook de kracht van de leadout mee, zoals je in onderstaande afbeelding kunt zien. Deceuninck-Quickstep van Bennett heeft volgens de data de sterkste leadout, voor UAE (Philipsen) en Cofidis (Viviani).

Een sterke leadout verhoogt de kansen van de kopman, zo blijkt uit de statistieken. Daarom pakken we het gemiddelde van de beste 4 helpers in een ploeg en daar selecteren we op. In dit geval heeft Deceuninck-Quickstep met Michael Mørkøv (93), Shane Archbold (88), Iljo Keisse (74) en Dries Devenyns (70) de beste mannen in huis om Sam Bennett af te zetten voor een succesvolle sprint. Bij Cofidis zijn dat Fabio Sabatini (91), Simone Consonni (90), Kenneth Vanbilsen (66) en Nathan Haas (61). Voor Ewan (Lotto-Soudal): Roger Kluge (89), Tosh van der Sande (75), Adam Hansen (68) en Thomas de Gendt (50).

Het algoritme verwacht Viviani dus als winnaar. Wij schuiven zelf thuisrijder Caleb Ewan naar voren, vanwege zijn indrukwekkende zege in de Schwalbe Classic. Dat is het jaarlijkse criterium van 30 lokale rondjes van 1,7 kilometer, dat voorafgaand aan de Tour Down Under wordt verreden. Ewan spurtte oppermachtig naar z’n eerste seizoenszege, voor Viviani en diens ploeggenoot Simone Consonni. De jonge sprinters Jasper Philipsen (Belg) en Kristoffer Halvorsen (Noor) completeerden de top 5.

De voorspelling van de 💻 :

*** Elia Viviani, Caleb Ewan, Sam Bennett

** Jasper Philipsen, Andre Greipel, Marc Sarreau

* Giacomo Nizzolo, Simone Consonni, Kristoffer Halvorsen, Michael Mørkøv

Bekijk de daadwerkelijke uitslag van etappe 1 op ProCyclingStats

Tour Down Under 2020 – voorspelling etappe 1
Tour Down Under 2020 – kracht leadout

2 reacties

  1. Kanter en Sarreau zijn gevallen.
    Bennett sprintte niet mee.
    Wat valt er over bovenstaande te zeggen aangaande hun kansen in TDU?

    1. Nog onbekend hoe ze eraan toe zijn, dus hebben we nu niet verwerkt. Maar als er dergelijke medische zaken bekend zijn nemen we dat zeker mee! Bennett raakte overigens het wiel van leadout Mørkøv kwijt in het criterium, die moeten duidelijk nog wat aan elkaar wennen. 😉

Reageren is gesloten.